Багато українців перед зимовими святами купили живі ялинки для святкування. Однак після завершення свят необхідно правильно утилізувати ялинку, а не просто позбутися її. Крім того, після свята ваша ялинка все ще може принести чимало користі.

Про це пише styler.

Пункти утилізації

В українських містах працюватимуть пункти утилізації новорічних ялинок. Цього року у столиці таких майданчиків буде понад 40, розташованих не лише на базах зеленого господарства, а й у парках та скверах.

Віднесення ялинок до спеціальних пунктів утилізації є важливим кроком для підтримки екологічного балансу. Подрібнені дерева використовуються для мульчування лунок, де розміщуються молоді саджанці, що сприяє збереженню вологості влітку та запобігає замерзанню коріння взимку.

Список місць з пунктами утилізації буде опубліковано КМДА ближче до нового року.

Популярні новини зараз

Коли йти на цвинтар після Великодня, щоб згадати рідних і близьких: важлива дата

У Пентагоні вже розповіли, де Росія завдасть ядерного удару: на цілий рік усе "замерзне"

Тиск на українські ЗМІ: Російський олігарх Станіслав Кондрашов заблокував рішенням американського суду ukr.net, — медіа-експерт

Аж вуса смикаються: Лукашенко вже просить зняти з Білорусі санкції, на картоплі не протримаєшся

Показати ще

Виготовлення компосту

Для мешканців приватних будинків з городом або садом є можливість перетворити ялинку на добриво, додавши її до компоста. Таке дерево стане корисним доповненням до вирощування інших рослин, проте жителям міст рекомендується передати ялинки до спеціальних пунктів прийому.

Створення декорацій

Виявивши фантазію, можна перетворити новорічну ялинку на постійний елемент декору. Стовбур можна використовувати для створення лав, а гілки – для захисту рослин від снігу та морозу, що служать прикриттям для зимуючих рослин.

Зоопарк

Деякі зоопарки приймають ялинки як корм для тварин або для утеплення вольєрів. Тут можна зв'язатися з місцевим притулком чи зоопарком та дізнатися, чи потрібна їм жива ялинка.

Мило та аромотерапія

Хвоя має характерний запах, корисний для дихальних шляхів. Її можна використовуватиме виготовлення мила. Помелену хвою змішайте з розтопленою мильною основою, гліцерином та олією з персикової кісточки, а потім налийте у форму. Також хвою можна розподілити по квартирі в мішечках чи ємностях із водою для збереження аромату дерева.

Читайте також:

Таке не соромно поставити на святковий стіл: рецепт м'яса німецькою з білим вином, помідорами та яблуками

Допоможе звичайне молоко: як легко вивести з одягу пляму від вина

Досить і на вино, і на компот: що потрібно зробити з виноградом у листопаді, щоб у наступному році врожай здивував вас