Зазвичай все просто викидають шкірку, але є багато способів використовувати її розумніше.

Важливо добре висушити кірки, позбавившись вологи, після чого скласти їх у контейнер і зберігати в прохолодному, темному місці.

Завдяки високому вмісту вітаміну C, мандаринові шкірки часто знаходять застосування у народній медицині. Наприклад, можна приготувати відвар від кашлю, заливши 1,5 ложки кірки 400 мл води і варивши на повільному вогні до 5 хвилин після закипання. Остудити та приймати по 150 мл до 3 разів на день. Шкірки також додають у відвари або чаї.

Мандаринові шкірки знайшли своє застосування у косметології. Рекомендується залити кірки водою та наполягати добу. Отриманий засіб можна використовувати як освіжаючий тонік. Також можна подрібнити кірки до стану порошку, додати води та раз на тиждень використовувати отриманий засіб як скраб.

Навесні сухі мандаринові кірки можна поховати у ґрунт навколо грядки. Садівники з досвідом стверджують, що після цієї процедури шкідливі комахи стають менш неспокійними для рослин.

Корки можуть бути засобом від молі, якщо створити ароматичні саші або просто розподілити їх по полицях.

Популярні новини зараз

Не потрапіть на прийом: як українців обманюють при оренді квартир

Спочатку будуть ракетні атаки і бомбардування: у США розповіли, як Росія нападе на Україну

Раптово спалилися. У мережі розповіли, з ким живе і ділить ложе Діма Білан

Показати ще

У зимовий період рослини потребують додаткових поживних речовин та мінералів. Полив кімнатних рослин водою, завареною з мандариновими кірками, може їх оживити.

Якщо волієте уникати використання хімароматизаторів, просто розкладіть кірки мандаринові в кутах кімнати. Теплові джерела допоможуть розповсюдженню аромату.

Якщо зимове взуття чи капці почали пахнути, а спеціальних засобів немає, помістіть усередину кірки на ніч – вони швидко освіжать взуття.

Досвідчені кулінари рекомендують підсушити та подрібнити мандаринові кірки, додаючи їх у вогонь під час приготування шашлику. Це прискорить розпалювання, а також додасть м'ясу пряний та цитрусовий аромат.

Читайте також:

Корисні чи небезпечні? Експерти роз'яснили, скільки можна їсти мандаринів і кому вони протипоказані

Якщо купили дуже кислі мандарини: три способи перетворити плоди на смакоти

Улюблені ласощі і дорослих, і дітей: як вибрати найсмачніші мандарини